Internationale Vrouwendag: een dag voor iedereen

Maartje Vos, VP HR DHL eCommerce Benelux: ''Op Internationale Vrouwendag denk ik allereerst aan alle liberale voorvechters in onze wereld. Nu en in de geschiedenis. Mensen die strijden en streden voor onze vrijheid, rechten en democratie. Stef Bos verwoordt dit prachtig in zijn lied Daarom Zijn Wij Vrij. Krachtig, indringend en actueler dan ooit. Want kijk het journaal, lees de krant en volg de sociale media. Je kunt er niet omheen: vrij zijn en leven in een democratie is niet langer vanzelfsprekend.

Democratie en vrijheid zijn niet gratis, en ook niet zomaar uit de lucht komen vallen. Er is hard voor gevochten, zo leert de geschiedenis. Maar het wordt me steeds duidelijker dat die strijd nooit stopt. Want verworven rechten kunnen weer worden afgenomen. Mensen die er eindelijk bij hoorden, kunnen opnieuw worden buitengesloten. We blijven dus voorvechters nodig hebben om onze fundamentele waarden te behouden. Vrijheid en democratische grondrechten zouden voor ieder mens moeten gelden. Maar op Internationale Vrouwendag sta ik graag in het bijzonder stil bij de vrouw. 

Met eerbied voor de geschiedenis, gaat mijn aandacht op deze dag toch vooral naar het hier en nu. Naar onze wereld en deze maatschappij, waar vandaag nog een verschil valt te maken. Naar mijn eigen omgeving, waarin ik iets bij kan dragen en anderen meer kansen kan bieden. Dat doe ik op persoonlijke titel, maar we staan er ook bij stil vanuit HR. Door verschillende activiteiten te organiseren, waarbij we belangrijke thema’s kunnen bespreken vanuit verschillende invalshoeken. Zo staan we vanuit Nu voor Later uitgebreid stil bij ontwikkeling, gezondheid en veiligheid. De komende maanden hebben we als belangrijkste onderwerpen: onregelmatig werken, mantelzorg en de overgang. 

Daarnaast boden we vrouwelijke collega’s op maandag 4 maart de mogelijkheid om zich te laten inspireren: door een boeiende externe spreker, maar ook door elkaar. Op die dag organiseerden we namelijk een evenement met als thema ‘Women in Management’, waar Roos van Dalen kwam spreken en aanwezigen konden deelnemen aan workshops. Prikkelende vragen stimuleerden open en bewogen gesprekken – échte gesprekken. Niet alleen over werk, wat voor een diepere verbinding kan zorgen en een mooie kans was om van elkaar te leren. Om samen meer te bereiken. Gewoon door elkaar te vinden vanuit passie, vrijheid en bevlogenheid. Nou ja, gewoon. Zo gewoon is dat dus niet. Juist daarom doen we het.

Als we niet willen verliezen wat we na lange tijd en strijd met elkaar hebben opgebouwd, zouden we menselijke waarden in onze maatschappij centraal moeten blijven stellen – steeds opnieuw. Een grote opgave, groter dan je misschien in je eentje aankunt. Laten we dus kleiner beginnen. Bijvoorbeeld door binnen ons bedrijf moed, nieuwsgierigheid, creativiteit en loyaliteit te stimuleren en koesteren. Door niet te leiden vanuit controle, maar door dienstbaar te zijn aan mens, dier en natuur. 

Kortom, voel je vrij en vier vandaag. Ook al is het maar heel even: sta stil bij waar mensen voor vechten. Vroeger, en op dit moment. Maak zaken bespreekbaar. En blijf vooral nieuwsgierig naar elkaar, wie die ander ook is. Want Internationale Vrouwendag is een dag voor iedereen. 

Een fijne dag gewenst!''

Deel op social media

Mis geen update, meld u aan voor onze nieuwsbrief. Aanmelden