De digitale revolutie in de logistieke sector

De Trend Radar van 2018/19 voorspelt dat innovatie belangrijker zal zijn dan ooit. Digitalisering is de drijver van innovatie en veroorzaakt de grote veranderingen in de komende jaren. In deze editie staat de digitale revolutie centraal en het effect ervan op klantgerichtheid, duurzaamheid, technologie en mensen. De Trend Radar biedt een overzicht van 28 belangrijke trends waarvan we verwachten dat deze de logistieke sector de komende vijf tot tien jaar gaan beïnvloeden. Meer dan 10.000 logistieke professionals en technologie-experts werkten mee aan het rapport.

Innovaties in klantgerichtheid

Steeds meer producten, vooral in de B2B-markt, zijn online te koop en hiermee groeit de vraag naar B2B omnichannel-oplossingen. Consumenten hebben steeds meer behoefte aan tijd- en temperatuurgevoelige producten. Dit vereist innovaties op het gebied van verpakking, opslag en levering van goederen (zoals boodschappen en geneesmiddelen). Een belangrijke innovatie zal de integratie van logistieke services in smart home-omgevingen zijn, beschreven als de ‘Connected Life’ trend.

Groene logistiek 

Duurzaamheid wordt steeds meer een vereiste om actief te zijn in de logistiek. Overheden, steden en leveranciers maken afspraken om CO2-uitstoot en afval te verminderen. DHL stelt zichzelf als doel om emissievrij te vervoeren in 2050. Green Energy Logistics biedt enorm veel kansen voor de logistiek om milieuvriendelijker te worden. ‘Smart Containerization’ in transport zal bijdragen bij het ontwikkelen van milieuvriendelijke levering in drukke steden. 

De toekomst behoort aan wie vooruit denkt. De Trend Radar laat zien dat innovatie belangrijker is dan ooit.
Katja Busch - Chief Commercial Officer, DHL

Technologische innovaties in de logistiek

Als het kostentechnisch interessanter wordt om belangrijke trends zoals Internet of Things en Artificial Intelligence te adopteren dan zal technologie een nog grotere rol spelen in de logistiek. Een trend die dit kan versnellen is de verspreiding van ‘next generation’ draadloze netwerken die deze technologische innovaties ondersteunen. 

Veranderingen voor logistieke medewerkers 

Mensen zullen in het hart van de logistiek blijven staan, zelfs als trends zoals robotisering en automatisering de werkzaamheden van de logistieke medewerkers zullen veranderen. Sterk herhaalde, fysiek intensieve taken worden ondersteund door technologie. Mensen kunnen dan zinvollere taken doen die management, analyse en innovatie vereisen. Nieuwe werkconcepten zijn nodig om millennials in de logistiek aan te trekken en te behouden en om de bestaande logistieke medewerkers te ondersteunen.    

Over het rapport

De DHL Logistics Trend Radar is ontwikkeld door het analyseren van mega- en microtrends en de input van partners, waaronder onderzoeksinstituten, tech-spelers, start-ups en klanten. De meeste inzichten worden verzameld door meer dan 10.000 logistieke professionals en technologie-experts die de DHL Innovation Centers jaarlijks bezoeken. De bevindingen hebben wij samengevoegd in de Trend Radar en is daardoor een dynamische en strategische prognosetool voor logistieke professionals.
 

Download de DHL Trend Radar 2018-2019. Het rapport is beschikbaar in het Engels.

Download de DHL Logistics Trend Radar 2018/19

Mis geen update, meld u aan voor onze nieuwsbrief. Aanmelden