DHL opent twee klimaatneutrale CityHubs XL in regio Amsterdam

 

In 't kort:
•    Concept sluit aan bij plannen tot verduurzaming van stadslogistiek
•    Op deze hubs worden pakketten van 20.000 verzenders gebundeld voor levering aan huishoudens, bedrijven, servicepunten en steeds meer pakketkluizen
•    Het is een uitdaging in bepaalde gebieden geschikte locaties te vinden

Vandaag opent DHL eCommerce officieel een nieuwe Amsterdamse CityHub in het bijzijn van klanten en vertegenwoordigers van de gemeente en het havengebied. Vanuit het klimaatneutrale gebouw aan de Westhavenweg 44 worden pakketten bezorgd voor het noordwestelijk deel van Amsterdam. Volgende week opent de nieuwe vestiging in Aalsmeer. Dat brengt het aantal CityHubs waarmee de regio Amsterdam wordt beleverd in totaal op 7.  

Vandaag opent DHL eCommerce officieel een nieuwe Amsterdamse CityHub in het bijzijn van klanten en vertegenwoordigers van de gemeente en het havengebied. Vanuit het klimaatneutrale gebouw aan de Westhavenweg 44 worden pakketten bezorgd voor het noordwestelijk deel van Amsterdam. Volgende week opent de nieuwe vestiging in Aalsmeer. Dat brengt het aantal CityHubs waarmee de regio Amsterdam wordt beleverd in totaal op 7. 

De CityHubs in Amsterdam-West en Aalsmeer zijn gasloos en voorzien van zonnepanelen, waarmee elektrische bestelauto’s opgeladen kunnen worden. Het is daarbij nog wel wachten op een deel van de elektrische bestelauto’s, waarvan de levering momenteel wereldwijd is vertraagd. In de tussentijd wordt de CO2 footprint gereduceerd door het tanken van (HVO) biodiesel. 

Het concept van deze zeven CityHubs sluit aan bij de ambities van Amsterdam tot verduurzaming van stadslogistiek. Op de zeven CityHubs worden in de regio Amsterdam dagelijks pakketten van tienduizenden verzenders gebundeld en vervolgens de stad en wijken ingebracht. De korte afstanden, de slimme routes, de hoge beladingsgraad en het veelal geëlektrificeerde wagenpark optimaliseren duurzaamheid en beperken verkeersbewegingen. In deze routes worden ook de 250 DHL servicepunten afgehaald en beleverd. Dat geldt ook voor de pakketkluizen, waarvan het aantal in de hoofdstad dit jaar groeit naar honderd, nog afgezien van het groeiend aantal dat staat in appartementencomplexen, kantoren en publieke instellingen zoals ziekenhuizen. Dergelijke out-of-home-leveringen waarbij de consument zelf zijn pakket afhaalt, worden gezien als nog duurzamer. 

Tekst loopt door onder de afbeelding.Opening klimaatneutrale DHL CityHub XL in Amsterdam-West_maart_2023_

Roelof Hofman (COO DHL eCommerce Benelux) biedt CityHub-houder Yusuf Yer de duurzaamheidstrofee aan die symbool staat voor klimaatneutraliteit van de CityHub. 

In heel Nederland heeft DHL een netwerk van 131 CityHubs waarin de pakketstromen regionaal en lokaal worden gebundeld en in korte, optimale routes uitgeleverd. Deze hubs zijn onderwerp van een omvangrijk investeringsprogramma van 350 miljoen euro waarbij 27 nieuwe klimaatneutrale CityHubs worden gebouwd volgens de duurzaamheidsnorm BREEAM Outstanding. In voorgaande maanden openden soortgelijke duurzame vestigingen in Almere, Zoetermeer, Geleen, Breda, Nijmegen, Tilburg, Roermond en Leeuwarden; de overige vestigingen volgen later in dit en volgend jaar. Van de elektrische bestelbussen die vanuit de CityHubs opereren heeft DHL eCommerce er inmiddels 2.200, waarmee het landelijk gezien de grootste vloot elektrische bestelauto’s heeft.

Een probleem waar DHL eCommerce tegenaan loopt is dat locaties waar CityHubs gevestigd kunnen worden beperkt zijn, ook al gaat het hier niet om enorme distributiecentra. Daarom wordt een campagne gevoerd om aan geschikte (herontwikkelings)locaties te komen. Met name Amsterdam-Oost, Zaandam, Haarlemmerliede en Rotterdam-Zuid moeten nog worden ingevuld met nieuwe CityHubs. Bent u in het bezit van een kavel, grond of terrein van 6000m2 of meer? En loopt u al langer met het idee in uw hoofd om er een groene bestemming aan te geven? Dan kunnen we wellicht iets voor elkaar betekenen. Kijk hier voor meer informatie.

Geschreven door

Ewout Blaauw

Director Corporate Communications

Mis geen update, meld u aan voor onze nieuwsbrief. Aanmelden