Na bestelauto’s nu ook vrachtwagens bij DHL elektrisch

DHL eCommerce zet verder in op duurzaam transport. Na de 1.500 elektrische bestelauto’s die sinds dit najaar in woonwijken bezorgen, heeft DHL nu ook drie elektrische bakwagens in gebruik genomen. Een formaat waarvan er nog niet veel rijden in Nederland omdat de actieradius voor dit formaat transport nog achterblijft ten opzichte van kleinere voertuigen. DHL zet ze in voor de bevoorrading van CityHubs en het vervoer van palletzendingen voor zakelijke klanten in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. In die steden gelden steeds strengere milieunormen.

“DHL wacht niet totdat deze milieunormen daadwerkelijk worden geïmplementeerd, maar doet nu al ervaring op met elektrische voertuigen. Ook in dit zwaardere segment willen we voorop lopen”, verklaart Roelof Hofman, COO van DHL eCommerce. De keuze is gevallen op de Volvo FL Electric waarmee DHL verwacht een actieradius van zo’n 240 kilometer te kunnen halen. Dat is ruim voldoende voor de trajecten waar deze specifiek ingezet worden.

Ruim 200 energiezuinige nieuw trucks
Naast de 3 elektrische bakwagens heeft DHL ook geïnvesteerd in 107 Volvo FM-trekkers, vier Volvo FM-bakwagens LZV en 88 Volvo FE-bakwagens. De ruim 200 voertuigen hebben een laag brandstofverbruik en rijden op HVO100-diesel wat tot 90% minder uitstoot dan reguliere diesel. Ze worden vooral ingezet voor de aan- en afvoer van de 16 sorteercentra en de 140 CityHubs verspreid over Nederland. 


Versneld over op HVO
Over langere afstanden is groot elektrisch vervoer nog even een stap te ver. HVO biedt hier als plantaardige, niet-fossiele brandstof voorlopig uitkomst. “We willen onze hele vloot zo snel mogelijk overschakelen op HVO-diesel, waardoor we toch tot 90% besparen op CO2-uitstoot. Dat past in ons beleid van maximaal reduceren. De overige 10% komt in aanmerking voor ons compensatiebeleid,” aldus Roelof Hofman. Om dit te kunnen realiseren in een bezorgnetwerk dat heel Nederland beslaat, moet het aantal HVO-tankstations versneld worden uitgebreid. DHL voert daarover overleg met brandstofleveranciers.

Fijne werkplek
Bij de keuze van de trekkers en bakwagens zijn ook de chauffeurs van DHL betrokken geweest. Zij testten verschillende modellen en bepaalden de extra’s waarmee de vrachtauto’s zijn uitgerust. Ook het goede zichtveld van de truck speelde een belangrijke rol in de keuze. In de cabine zijn de portieren en zijpanelen voorzien van extra ramen voor een beter overzicht en minder dode hoeken. Daarnaast zijn de trucks voorzien van camerasystemen voor een 270-graden beeld rond de truck. “Veiligheid van medeweggebruikers, zeker in het drukke stadsverkeer, staat voorop. Een goed overzicht is daarbij cruciaal”, stelt Roelof Hofman. 

Elektrische bakwagens in beeld

Youtube gebruikt cookies, wanneer een video wordt afgespeeld, om statistieken bij te houden over welke video's een gebruiker heeft bekeken en van de voorkeuren van een gebruiker voor ingesloten YouTube video's.

Geschreven door

Ewout Blaauw

Director Corporate Communications

Mis geen update, meld u aan voor onze nieuwsbrief. Aanmelden