Duurzaam schoenen versturen: deze robot pakt het slim aan én in

Te grote verpakkingen, onnodig vulmateriaal en verspilde laadruimte: vervoersbedrijven transporteren zo’n 35 procent lucht. Samen met onze klanten zoeken we bij DHL daarom constant naar duurzame oplossingen. Bijvoorbeeld een intelligente inpakmachine die geen centimeter onbenut laat.

De perfecte maat voor elk pakket

Schoenenretailer Omoda heeft er sinds mei 2019 eentje in huis. Deze inpakrobot stemt het formaat van de verzenddoos automatisch af op het formaat van de schoenendoos die erin zit. Wat dat oplevert? Een indrukwekkende besparing van wel 46 procent verpakte lucht. En dat scheelt ook weer overbodig opvulmateriaal.

Bekijk hier de video van de inpakmachine.

Meer laadvolume, minder uitstoot

Uit onderzoek van Fontys Hogeschool Techniek en Logistiek blijkt dat deze innovatie vooral winst oplevert in het transport van Omoda naar het distributiecentrum van DHL. Doordat de pakketten kleiner zijn, past er 25 procent meer in elke vrachtwagen. Zo rijden we minder vaak heen en weer en stoten we minder CO₂ uit. Een mooie stap richting onze ambitie om in 2050 volledig emissievrij te vervoeren.

Een groene schoenafdruk

Omoda inpakmachineDe slimme inpakmachine verbetert niet alleen de ecologische voetafdruk van Omoda. Ook medewerkers en klanten profiteren mee. Zo vervangt de machine geen personeel, maar verlaagt ’ie juist de werkdruk. Distributiemedewerkers krijgen hierdoor extra tijd om hogere kwaliteit te leveren. Het voordeel voor klanten? Nóg betere service dankzij de stevig verpakte pakketjes. Met de herbruikbare dozen kunnen ze bestellingen bovendien eenvoudig retourneren en gaat ook de verwerking soepeler. Fijn, want dan staat het aankoopbedrag sneller op hun rekening.

Duurzaamheid bij DHL

Benieuwd wat we nog meer doen om te zorgen voor een groenere toekomst? Lees hier hoe we als nummer één logistiek dienstverlener bijdragen aan mens, milieu en maatschappij.

Mis geen update, meld u aan voor onze nieuwsbrief. Aanmelden