DHL eCommerce heeft primeur in groene pakketbezorging in Houten

De DHL eCommerce-CityHub in Houten heeft een primeur op groen vervoer. Sinds eind juni wordt er gereden met een elektrische bestelauto en een containerfiets. De auto is van het merk StreetScooter: anders dan de naam doet vermoeden een volwaardige bestelauto, gemaakt in de eigen fabriek van DHL in Duitsland. De fiets is een vierwielige, elektrisch ondersteunde, waarop een container van een kubieke meter is geplaatst. Ook dit concept is een ontwikkeling van DHL zelf. “Dit groene duo is geknipt voor Houten”, zegt Edwin Schulpen (49 jaar) die de CityHub runt samen met Wendy van der Gun. Beiden wonen en werken in Houten.

Met de Cubicycle bezorgen we veel sneller dan met een bestelauto en de StreetScooter vervoert de grote-volumepakketten
 - Edwin Schulpen, CityHub Manager DHL eCommerce Houten

Fietsstad Houten

Toen Houten midden jaren ’80 uitgroeide van dorp tot een gemeente met  inmiddels 50.000 inwoners, werd de fiets in de nieuwe wijken centraal gezet en kwam de auto op het tweede plan. In 2008 bekroonde de Fietsersbond deze aanpak met de titel ‘Fietsstad van Nederland’. Op de rondweg die beperkt toegang tot het centrum geeft, kom je de auto tegen. In de woonwijken opgezet als taartpunten, vallen de brede fiets- en looppaden op die bewoners bij uitstek gebruiken om zich te verplaatsen.

Pakketten bezorgen

“De opzet van Houten vraagt om een andere manier van bezorgen”, licht Edwin toe. “Met de Cubicycle bezorgen we nu veel sneller dan met een bestelauto en de StreetScooter vervoert de grote-volumepakketten. Wat mij betreft komen er meer!”. Ook bezorgers Sjoerd Gronsveld (23 jaar) en Erik Binnema (24 jaar) zijn enthousiast. Het duo kent elkaar nog van de lagere school. “Wel tien keer per dag word ik staande gehouden om over de mooie containerfiets te vertellen. De Cubicycle is verrassend licht, heel wendbaar en als ik tussen de paaltjes doorga om in voetgangersgebied te bezorgen dan is de afspraak dat ik me aanpas aan de loopsnelheid. Voetgangers kijken gewoon over de fiets heen”, zegt Erik Binnema, die vanuit de CityHub pakketten bezorgt als bijbaan naast zijn opleiding ICT-beheer. En ook zijn collega oogst succes aan de deur met de StreetScooter. “Ontvangers zeggen regelmatig dat ze me eerder zien dan horen!”, grapt de goedlachse Sjoerd Gronsveld die sinds de oprichting van de CityHub twee jaar geleden pakketten bezorgt. “De afwijkende vorm valt wel op. De stilte was even wennen, maar de auto rijdt goed, is ruim en kan veel pakketjes vervoeren. Ook het feit dat zij-en achterkant open kunnen is handig en veilig”. 

Over de CityHub in Houten

Op de CityHub aan de Nieuwe Schaft 15 in Houten werken 25 bezorgers die allemaal uit de gemeente Houten komen. Het bezorggebied omvat de gemeentes Houten, Bunnik, een stukje Zeist en Utrecht-Oost (tot aan de Maliebaan). De CityHub groeit hard door de groei in het online winkelen en verwerkt een paar duizend pakketten per dag. Edwin: “Met deze Cubicycle en StreetScooter komen we goed voor de dag in Houten. Het sluit goed aan bij waar Houten voor staat als het gaat om leefbaarheid. Mooi ook voor al die buitenlandse cameraploegen die onze stad al vele jaren weten te vinden en wie weet is DHL de volgende keer wel in beeld!”, zo besluit de Houtenaar.

Geschreven door

Ewout Blaauw

Director Corporate Communications

Mis geen update, meld u aan voor onze nieuwsbrief. Aanmelden