Let op: oplichting via e-mail en sms-berichten

De laatste tijd neemt de hoeveelheid phishing uit naam van DHL of andere vervoersbedrijven flink toe. Criminelen 'vissen' hierbij naar jouw persoonlijke gegevens of willen je oplichten. Dat doen zij via e-mail of tekstberichten via sms of Whatsapp. Je krijgt bijvoorbeeld een melding dat DHL een pakket wil afleveren en je wordt verzocht te betalen of op een hyperlink te klikken. Als je de afzender niet herkent en de e-mail of het tekstbericht niet verwacht, bestaat de kans dat er sprake is van phishing. 

Download alleen de officiële Mijn DHL app

Daarnaast circuleren er ook frauduleuze sms-berichten uit naam van DHL waarin gevraagd wordt een tracking app te downloaden om een pakket te kunnen ontvangen. Via deze tracking-app (spyware) worden wachtwoorden en andere gevoelige gegevens gestolen, zoals bankgegevens en wachtwoorden. Bescherm jezelf door de Mijn DHL app alleen via de officiële App Store (iOS) en Google Play Store (Android) te downloaden.

Hoe herken je een echt bericht van DHL?

  • E-mails van DHL ontvang je altijd vanaf een e-mailadres dat eindigt op dhl.com, dhl.nl, dhlparcel.nl of dhlecommerce.nl. Beweeg de muis over de link (dus niet klikken!) en kijk of het adres van de afzender opeens verandert. Een fraudeur kan dit namelijk ‘maskeren’.
  • In een echt betaalverzoek van DHL zie je altijd het nummer van jouw pakket. Controleer of het nummer in de e-mail of het tekstbericht ook echt met jouw zending overeenkomt. Klik niet op het nummer of de link, maar noteer het zendingsnummer en voer het in op onze track en trace pagina. 
  • Twijfel je toch? Controleer met de Scamcheck van Thuiswinkelwaarborg of een bericht of link betrouwbaar is.

Veiligheidsinstructies

  • Open geen bijlagen en download de meegeleverde bestanden niet.
  • Klik niet op een hyperlink in de e-mail.
  • Beantwoord de afzender nooit.
  • Voer nooit toegangsgegevens in voor diensten van DHL eCommerce als je niet zeker weet of je op een gewenste website bent.
  • Download de officiële Mijn DHL app via de App Store of Google Play Store
  • Schakel het installeren van apps uit onbekende bronnen uit en installeer altijd de meest recente OS-updates.

Phishing melden

Heb je een verdachte e-mail, sms, Whatsapp of betaalverzoek ontvangen en weet je niet zeker of dit van DHL is? Zorg dan dat je op geen enkele link klikt en open geen bijlagen. Meld dit via e-mail aan [email protected] en voeg de verdachte e-mail of sms toe als bijlage. Het is belangrijk om de verdachte mail níet te 'forwarden' (door te sturen), omdat dan de originele en technische gegevens verloren gaan. Met de verdachte e-mail als bijlage, kunnen wij de échte afzender achterhalen en blokkeren.  

Instructie phishing melden

Meer informatie

Mocht je twijfelen dan raden wij aan om de website van Fraudehelpdesk te bezoeken. Hier zijn voorbeelden te vinden van de valse berichten die in omloop zijn. 

Mis geen update, meld u aan voor onze nieuwsbrief. Aanmelden